Musta joutsen ja muita kummia näkyjä

Suloisena suvena 2018 Musta Joutsen -ympäristötaidenäyttely kaihersi mieltäni. Mielikuvissani ympäristötaidenäyttelyn ”joutsenveneet” ja ”ihmiseläinhahmot”olivat kuin pistokkaita, jotka työnsivät juurensa Tarvaspään Gallen-Kallelan museon pihamaan mustaan väkevään multaan. Ihmiseläinhahmoissa ihminen saa eläimen aistit ja eläin ihmisen älyn. Hevoshahmo edustaa tietoisen ja vaistonvaraisen sulautumista täydellisesti yhteen. Ajatuksissani Tarvaspään pitelemätön henki ja sielu puhaltaisi elämän ympäristötaideteoksiini, jotka olisivat voimaantuneita tästä erinomaisesta vaikuttavuudesta.

Mielikuva muuttui todeksi 2019 keväällä. Pystytin oivallisten assistenttieni (Otso -poikani ja Barbara-äitimuorini) avustuksella Musta joutsen -ympäristötaidenäyttelyni Tarvaspään tantereeseen. 20 taiteilijajuhlavuoden ympäristötaidenäyttelyni rakentuu kahdeksasta teoksesta. Teosten materiaaleina ovat nöyrät pajunvitsakset, eri puulajit, kasvien osia ja terästä runkorakenteissa. Näyttelyn hevoshahmot ovat 3 m korkeita ja joutsenveneet 3-4 metriä pitkiä.

Yövieras Siuntiossa

Teoksista rakentuu outo näky Tarvaspään pihamaalle: vilahdus rinettä alas valuvista kaunokaarisista pajuveneistä; huohahdus joka kuuluu kookkaiden hevoshahmojen suunnalta. Hevoshahmot ovat kuin uniensiltoja: ne kannattelevat, kun omat voimat eivät riitä. Kepeästä maitohorsman syysvillasta rakentuvat hevospäät luovat ystävällisellä katseellaan ja matalalla hörinällään lupauksen uskollisuudesta ja luottamuksesta.

Tarvaspään pajuveneissä yhdistyy joutsenen kaiho ja veneen kannattelevuus veden virrassa, hyvässä ja pahassa. Veneen joutuessa tuuliajolle on pahan virran voima valloillaan. Myötätuuli tuo voimaa hyvän virran, saa matkalaisilleen toivon kipinän kaipuun mieliinsä. Joutsen musta kuin multa, tai valkea kuin lunta ,on näkynä odotettu tai pelätty. Joutsenvene on joutsenesta ja veneestä rikottu yhdeksi ja samaksi kappaleeksi.

Joutsenveneet kuljettavat matkalaisia tiedostamattoman pohjavirtaan. Pajuveneen tummat tervatut kyljet kaareutuvat kuin veden pyörteiden kaariksi: ne ovat kuin kehtoja uuden elämän tai elämän päätöksen saatossa olevia hauta-arkkuja.Tarvaspään pihamaan rinnettä alas joutsenveneet lipuvat kohti kimmeltävää merta. Meren kimmellys tuo läsnäolevaksi läheistemme, jo kuolleiden sielujen hengen. Tästä kaipauksestamme syntyy kimallus meren pinnan. Se ilmestyy varoittamatta ja sammuu arvaamattamme jättäen kaipuun rakkaistamme.

Musta joutsen paikallaan museon puistossa

Mustan Joutsenen -ympäristötaideteokset ovat syntyneet Siuntion avarissa peltomaisemissa, karhunselkäkallioiden reunustamassa ateljeessa ja sen korkeiden kuusien reunustamalla pihamaalla. Pitkä kohmeloinen talviaika on taidetyöläisen keskittynyttä työntekoa, jolloin punon, sidon ja kudon kuin hämähäkki.Valo on haaleaa päiväsaikaan ja kuu kumottaa taivaalla illan tullen, kun työhuoneen ovi sulkeutuu. Aamut aloitan valkean rustaamisella tulipesään ateljeessa, sen hohkaama lämpö saa käsillätekijän hyppyset työstettävän materiaalin hyvään käsituntumaan. Kevätaamut ovat erityisiä, kurkipari töräyttelee ateljeen lähipellolla voimallisesti, minulle se on kevätkaihoa kaikkinensa.

Musta Joutsen -ympäristötaidenäyttely on esillä Akseli Gallen-Kallelan museon puistossa 11.5-8.9.2019 museon aukioloaikojen puitteissa. Museo on avoinna tiistaista lauantaihin klo 11-16 ja sunnuntaisin 11-17. Helatorstaina 30.5. museo on avoinna klo 11-17. Voit lukea lisää näyttelystä museon sivuilta täällä.

Näyttelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus ja Espoon kaupunki. Iso kiitos tuestanne.